Voorronde nieuwe stijl prooi voor Kuipers

16 apr 2017

Op zaterdag 15 april was het FootGolf circuit voor het eerst te gast in Middenbeemster, bij golfbaan Kavel II. De nieuwe baan viel in de smaak bij de deelnemers, en helemaal bij Jim Kuipers die het toernooi won. Hij had hiervoor een neary nodig, want Michael Wilkes zat hem op de hielen. Simon Wetzel ging met de derde plaats naar huis.

Het toernooi in Middenbeemster was de tweede voorronde van het Nederlands Kampioenschap van het seizoen 2017. Eerder waren we te gast bij Golfbaan Amstelborgh, ook al een nieuwe baan in dit circuit. Waar de Amsterdamse baan zich kenmerkt door korte technische holes was de baan in Middenbeemster veel langer, maar zeker niet makkelijker. Voor het open karakter, de sterke wind en het vele water maakte het erg ingewikkeld om tot een goede score te komen. Op elke hole lagen hindernissen te wachten die een mooie score zo maar konden doen omslaan naar een teleurstelling. 

Extra bijzonder aan deze baan is overigens dat hij er al sinds 2010 ligt. Dat was te zien aan de situering van de holes, deze lagen namelijk wat verder van de green verwijderd dan we dat tegenwoordig gewend zijn. Maar ondanks dat lag de baan er erg goed bij en concludeerde menig deelnemer dat het een enorme aanwinst is voor de FootGolf-wereld. Zeker als het wat minder hard zou waaien. Het is echter de vraag hoe vaak dat het geval zal zijn in deze polder.

Om iets over 10 uur ging het deelnemersveld van start met de twee ronden van 9 holes. Via het live score systeem was de strijd goed te volgen, en was ook duidelijk te zien dat het weer en de aangepaste route op de baan zorgde voor een grillige ranglijst. Elke tien minuten was er een andere top 3 te zien, en zo kon het gebeuren dat Fred Kuipers, Pieter van de Vlugt, Marco Zomer en Fred van der Veldt bijvoorbeeld een periode boven aan de ranking te vinden waren. Gaandeweg de middag kwamen echter veel bekende namen ineens boven drijven. Michael Wilkes bijvoorbeeld, maar ook Collin Green, Simon Wetzel en Jim Kuipers bewogen stap voor stap naar de top van het deelnemersveld. Na 18 holes was het echter Guido Voorendt die de rest op achterstand zette. Met een sterke score van -12 wist hij het gat naar de achtervolging op zijn minst naar twee te brengen.

Om nog meer spanning aan het toernooi toe te voegen en de spelers te trainen op het spelen van play offs (zoals veel op internationale toernooien gebeurd) is ervoor gekozen om ten minste op de World Tour 100 toernooien te werken met een play off. De beste 9 spelers van de A categorie (leden van FootGolf Holland) en de beste 3 spelers uit de B categorie (de niet-leden en de dames) spelen nog een ronde van drie holes. Hierbij wordt de score weer op nul gezet, dus Guido was helaas zijn goede uitgangspositie weer kwijt.

In de B-categorie gingen Guido Baas, Robert Kuipers en de favoriet van het lokale publeik Leo Zandbergen de strijd met elkaar aan. Op de eerste twee holes wist Robert direct een verschil te maken, dat niet meer te overbruggen was op de laatste hole. Leo werd tweede, voor Guido.

In de A-categorie was het enorm spannend. Ineens waren er maar liefst tien spelers die nog evenveel kans hadden op de eindoverwinning. Natuurlijk Guido Voorendt, maar ook Jim Kuipers, Collin Green, Michael Wilkes, Marco Zomer, Fred van der Veldt, Simon Wetzel, Danny Mostaard, Emiel Mulder en Rudi Zaal stonden aan de start van de laatste mini ronde.

Jim Kuipers en Michael Wilkes speelden de beste ronde en eindigden zelfs gelijk. Een neary (waarbij beiden spelers 1 bal mogen trappen, de speler die het dichts bij de vlag komt wint) moest de beslissing brengen over de eindoverwinning. Hoewel het optisch een ruime overwinning leek voor Michael, bleek na meting Jim er met de overwinning vandoor te gaan. De tweede plaats van Michael leverde hem nog wel een ticket voor de finale van het NK FootGolf op, waarvoor Jim vanwege zijn nationale titel in 2014 al direct voor geplaatst is. De derde plek was voor Simon Wetzel, die een week eerder nog het Spanish Open won. Simon had reeds in Amsterdam zijn plek op de finaledag veilig gesteld, waardoor drie spelers, te weten Collin Green, Guido Voorendt en Danny Mostaard eveneens een neary moesten spelen voor de laatste twee tickets. Hierbij viel helaas Danny Mostaard buiten de boot. 

Vorige