Simon Wetzel wint Spanish Open 2017

17 apr 2017

Voor de vierde keer ging afgelopen weekend de European FootGolf Tour van start. Na de winst van de 2016 editie in zowel individueel als teamverband, wist heel FootGolfend Europa dat er te allen tijden rekening gehouden moet worden met onze spelers. Maar zo overtuigend als tijdens het met zonovergoten toernooi in Fuengirola, Spanje, was Nederland nog niet geweest in het buitenland. Met vier spelers in de top 10 werd het landenklassement ruim gewonnen. Zeker met de fantastische eerste en tweede plaatsen van respectievelijk Simon Wetzel en Bjorn Bulk.

De organisatie die in handen was van FootGolf Marbella en de EFT, hadden een uitdagende en technische baan weten te ontwerpen op golfbaan Cerrado del Aguila in Fuengirola, onder de rook van Marbella. Met een par van 70 en een baan die nergens vlak leek, konden bijna 100 spelers hun borst nat maken voor twee dagen FootGolf spektakel. Op voorhand kon al worden gezegd dat Nederland mee zou gaan doen om de prijzen, met de gehele top 5 van het land aan de startlijst. Maar ook andere outsiders en gevestigde namen in Nederland waren afgereisd naar het zonnige Spanje voor de Spanish FootGolf Open 2017.

Op zaterdag, de eerste dag van het toernooi, was Herman van de Keuken de eerste Nederlander die de baan op moest en dus voor een goede score moest gaan zorgen. Hij ging als een komeet van start, maar wist dit helaas niet de volle 18 holes vol te houden en eindigde op -2. Ook voor Klaas Wijers (-1), Fred van der Veldt (-1), Jim Kuipers (-5) en de op het laatste moment aangehaakte Danny Mostaard (-4) was dit het geval. Danny deed dit zonder trainingsronde en Jim kwam door een eagle op hole 18 nog enigszins tevreden binnen.

De Nederlands kampioen 2016 Bjorn Bulk kwam met een foutloze eerste 9 binnen, maar moest helaas op hole 14 een double bogey noteren. Deze wist hij nog wel weg te poetsen met 2 birdies, waardoor hij als 5e de finale dag in zou gaan. Voor hem stonden nog twee Nederlanders. Simon Wetzel, Nederlands kampioen 2012, wist vooral door een bijna perfecte tweede 9 met -9 binnen te komen, en miste op hole 18 nog een putje van 1,5 meter voor -10 om op gelijke hoogte te komen met de leider na dag 1; Michael Wilkes. Niet eens foutloos, met nog een double bogey op hole 16. Maar wel aan de leiding.

Voor een aantal stond er nog een - voor de FC Barcelona fans - teleurstellende wedstrijd FC Malaga - FC Barcelona op het programma op zaterdag, welke Simon en Bjorn als enige Nederlanders aan zich voorbij lieten gaan.

De finale dag begon al vroeg, waarbij Klaas helaas niet zijn beste FootGolf speelde en op een uiteindelijke score van +3 eindigde. Herman speelde degelijk maar niet briljant en kwam op een score van -6 te staan na 2 dagen, goed voor de 28e plaats. Danny leek even op weg naar een fantastische score op zondag na vier birdies op de eerste 4 holes, maar wist de focus en concentratie helaas niet vast te houden en eindigde in totaal op -7, op een 23e plaats. Wel wist hij op hole 3 de challenge ‘nearest to the pin’ te winnen. Met een mooie score van -7 op zondag wist Fred flink wat plaatsen te stijgen in het algemeen klassement en uiteindelijk de 18e plaats op de ranking in te nemen. Jim krijgt langzamerhand zijn vorm weer terug en weet vooral de fouten te beperken. Vooral het feit dat hij geen last had van zijn langdurige blessure was een fijne bijkomstigheid welke er uiteindelijk in resulteerde in een gedeelde 9e plaats waar nog een playoff met de Zwitser David Mancino om moest worden gespeeld. En werd gewonnen.

Michael bevestigde zijn nog steeds groeiende niveau door op gepaste afstand van de nummers 1 en 2 op een gedeelde 3e plaats te eindigen waar ook een playoff aan te pas moest komen voor de beslissing. Julien Babel (Zwitserland), Jamie Cullum (Engeland) en Simon Brook (Spanje), kwamen net als Wilkes op een score van -14 na twee dagen. Helaas geen clean sweep voor Nederland op het podium, want Babel werd 3e na de playoff en pas na de neary tussen de overgebleven drie spelers, werd Michael 6e. Cullum wist zijn neary van 25 meter te maken en Brook speelde zijn bal iets dichterbij de vlag dan Wilkes. Met de 6e plaats in het algemeen klassement was hij overigens wel de beste senior van het weekend, vlak voor Csaba Balaszi en de Italiaan Alessandro Pacchiarini, welke de playoff voor 3e plaats senioren van Fred van der Veldt wist te winnen.

De strijd tussen de nummers 1 en 2 was hevig, zoals wel vaker. Beide speelden nagenoeg foutloos. Na 15 holes leek het er zelfs op alsof Bulk er wederom met de winst van door ging, maar een bogey op hole 16 deed hem uiteindelijk de das om. Met nog twee birdies kwam hij uiteindelijk uit op een dagscore van -12, wat hem op een totaal van -19 bracht. 5 schoten voor op de nummer 3. Simon liep in de laatste flight en wist dus precies wat er nodig was om de eerste slag op de Europese Tour te slaan. Na Bulk zijn bogey wist Wetzel op hole 17 een ongekende eagle te maken, waardoor het alleen nog maar een kwestie van uitspelen bleek te zijn. Met een gevoel van macht en euforie beukte hij zijn laatste aftrap nog even over de tot dan toe verste aftrap om ook de challenge ‘longest drive’ mee naar Nederland te brengen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Met een simpele birdie put van een meter of twee was het definitief. Simon Wetzel, die zijn laatste EFT toernooi in België in 2014 won, gaat aan de leiding in de European FootGolf Tour. Vorig jaar won degene die het eerste toernooi won ook de tour. Een goed begin is het halve werk.

Vorige