Bjorn Bulk wint Borchland Open

27 mrt 2017

Afgelopen weekend was het zover. Het eerste Borchland Open 2017, tevens het eerste NK Kwalificatie toernooi voor de NK finale van 26 en 27 augustus. En er werd hoog ingezet door de organisatie van FootGolf International. In totaal werd er zaterdag maar liefst €5000,- verdeeld onder de 9 finalisten, die via verschillende afvalrondes zouden strijden om de eerste plaats van €1500,-. Nederlands Kampioen Bjorn Bulk werd de niet geheel verrassende winnaar, na een toch nog spannende finale.

Afgelopen winter kon er nagenoeg iedere woensdag avond worden gespeeld op de korte 9 holes FootGolf baan op Amstelborgh Borchland, de kleine baan gelegen naast de toekomst. Grootste pluspunt? De baan is verlicht, waardoor er tot laat in de avond kan worden doorgespeeld. Op vier van deze trainingsavonden hebben in totaal 12 man zich weten te plaatsen voor de finaledag van het Borchland Open 2017, gehouden op 25 maart. Maar natuurlijk moest er nog een moment komen waarop men zich voor dit toernooi zou kunnen kwalificeren. De vrijdagavond 24 maart bleek het geschikte moment, waarbij in totaal nog eens 50 man zich bij de beste 33 moesten zien te spelen om de dag er na ook te mogen opdraven tijdens de eerste ronde over 18 holes (2 x 9).
Jim Kuipers wist de beste score neer te zetten deze avond, verder waren er geen hele grote verassingen die zich niet wisten te plaatsen voor de dag later.

De zaterdag begon al vroeg. Om 10.00 werd er na het welkomstwoord op alle 9 holes tegelijkertijd gestart en bleek de livescore erg belangrijk om de cut voor de volgende ronde te behalen. De beste 27 zouden namelijk doorstromen naar de volgende ronde. Na 9 holes leek het er op alsof enkele topfavorieten de strijd al voortijdig moesten staken, maar gelukkig was er voor velen nog een tweede 9 holes waarop het een en ander kon worden hersteld. Voor de meesten gebeurde dat uiteindelijk ook, maar helaas moesten er ook een aantal afvallers zijn. Beste score na de eerste 18 holes was van Bjorn Bulk, met -4 overtuigend de beste van deze ronde.De tweede ronde moest het speelveld terugbrengen van 27 naar 18 spelers, waarbij er maar over 9 holes zou worden gespeeld. Een aantal outsiders zoals David Aerts en Herman van de Keuken wisten deze ronde helaas niet te overleven. De ranking van de beste 18 spelers zou ook de matchplay wedstrijden van de halve finale opleveren, waarbij de nummer 1 tegen de nummer 18 speelt, 2 tegen 17, enzovoorts. Marcel Peeper wist de beste score neer te zetten en mocht aantreden tegen Sam van Bracht. Nog meer mooie wedstrijden die door deze ronde ontstonden, waren onder andere Dave Munnik tegen Klaas Wijers, Jim Breedveld tegen Matthijs Voost, Jim Kuipers tegen Fred van der Veldt en Herman van Eekeres tegen Alfons de Kort.

De halve finale bleek één van de, zo niet de mooiste te zijn van het toernooi. De spanning zorgden voor een aantal verrassende uitkomsten. Zo wist Alfons Herman na een 1-0 achterstand te verslaan, trok Fred na een 3-1 achterstand op de laatste 3 holes toch nog de overwinning tegen Jim Kuipers naar zich toe met een 4-3 uitslag en wisten ook Marcel, Klaas, Johnny en Jim Breedveld een achterstand om te buigen in een overwinning. Danny Mostaard, Simon Wetzel en Bjorn Bulk behaalden de finale relatief gemakkelijk met een eenvoudige overwinning op Eric Jan Hogenboom, Patrick Walker en Marvin Rompis.

De finale werd gespeeld in 3 flight van 3, waarbij er na zeven holes de stand werd opgemaakt en de laatste twee holes op scores werden ingedeeld. Na zeven holes werd duidelijk dat Bjorn en Fred met hun scores van -4 en -3 nog voor de overwinning moesten strijden, terwijl er Simon, Johnny, Jim en Klaas daarachter allen nog in de race waren voor de derde plek.
Fred wist het gat van 1 schot met Bjorn te dichten, waardoor er nog een playoff nodig bleek te zijn. Ook voor plek 3 moest er een playoff aan te pas komen. Johnny trok aan het langste eind met betrekking tot deze playoff voor plek 3 van Simon, terwijl Jim en Klaas nog een neary nodig hadden om te bepalen wie 5e en 6e werd.
Fred miste de kans om een par te maken en eindigde met een 7 op hole 1, terwijl Bjorn een 4 maakte. De laatste hole bleek dan ook alleen een kwestie van uitspelen voor Bjorn, waardoor de Nederlands Kampioen zich winnaar van het eerste Borchland Open mag noemen. Net als vorig jaar wint hij het eerste kwalificatie toernooi van het jaar, een goede voorbode voor de rest van het seizoen. Aangezien Bjorn als Nederlands Kampioen al een ticket voor aankomend NK in zijn bezit heeft, schuiven de tickets door naar de nummers 2, 3 en 4, waardoor Fred van der Veldt, Johnny Melten en Nederlands Kampioen 2012 Simon Wetzel de eerste tickets hebben weten te bemachtigen.

Al met al een geslaagd evenement, op naar de Beemster op 15 april!

Vorige